1.
anne ile bebek arasındaki özel bir an.
doğum sonrası bebeklerde emme dürtüsü oluyor, annenin sütü gelmiş ise hemşireler hemen nasıl emzirilmesi gerektiğini gösteriyor.ilk gelen süte kolostrum, halk arasında ağız sütü deniyor ve bu sütün bebek için çok faydalı olduğu söyleniyor.zaten kıvam olarak daha farklı.
emzirmek çok güzel aslında ama özellikle ilk aylarda 2 saatte bir emzirilmesi gerektiği için mem uçlarında yaralar oluşabilir.bunun için özel kremler olsa da yara varken emzirmek çok acı verici olabilir.meme ucu çok küçük yada belirsiz olanlar emzirirken sorun yaşıyor sanırım.bebek kavramakta zorlandığı için.
tecrübeme dayanarak emzirmenin çok güzel ve inanılmaz bir şey olduğunu söyleyebilirim.ilk haftalar geçtikten sonra bebek emzirdiğiniz anlardan gözlerini sizden ayırmıyor.bazen acıkmasa dahi kokunuzu istediği için memede kalabiliyor.beni en çok zorlayan kısmı emzirirken aşırı sıcaklamak ve terlemekti.kış vakti incecik gömlekler ve bir ceketle çıkardım gezmelere çünkü emzirmem gerektiğinde kazak giyersem boğacak beni.
emzirme önlükleri gayet işe yarar, özellikle ek gıdaya geçmemiş bebeklerle dışarıda hayat kurtarır.arabada, vapurda, parkta, restoranda lazım olur.çok basit bir bez zaten, evde elde bile dikilebilir.önlük kullanmadan da emzirenler gördüm tercih meselesidir.her yerde bebek odası olmayabilir.
bırakma ise kişiden kişiye farklılık gösteriyor.doktorlar 2 yaşa dek emzirmeyi tavsiye ediyor.
malesef benim gibi iki yaşından önce işe dönmek zorunda kalanlar için sağarak sütün devamlılığını sağlamak çok mümkün değil.bir yaşı geçtikten sonra iş yoğunluğunda sağma fırsatımında çok düzenli olmayışından sütün azalarak bitti.böyle olunca oğlum kendiliğinden bıraktı.zaten ek gıdaya geçtiği için ısrarı da olmadı.biberon memenin yerini tutmadığı için de olabilir çünkü emzirme olayı neredeyse günde ikiye düşmüştü.bu yüzden bebeğine kendi bakan annelerin emzirme sıklığından ötürü memeyi bırakmanın daha zor olacağını düşünüyorum.birde bebek bilinçlenmeye başladığı için olabilir.
(yazar: bergamut ) uktesi.
2.
39 ay emmis bir cocuk olarak annemin fikrini size soyle soyleyim: emzirin. cunku annenin en iyi beslendigi, en guzel vitamini minerali vsyi barindiran besin o. cocugun bagisikligi, direnci, kemikleri su icer gibi besleniyor o sutten. mucize gibi bir sey. ben biraz fazla emmisim hatta gidip sut annemden de emermisim. annem de sut annelik yapti. bence buyuk sevaptir bu da, inanciniza gore degisebilir tabii dusunceniz.
3.
Toplam 27 ay emzirdim, bağışıklık için hedefim 30 aydı ama dayanamadım çünkü artık amuda kalkıp emmeye çalışıyordu, ilk 6 ay tam bir kabustu, 9 saat memede olduğu günler vardı, geceleri beraber yattık, tüm pijamaların göğüs kısmını yatay kestim, istedikçe çıkarıp vermek çok kolay oluyordu, uyku sorunu yaşamadım. Herkes bir laf söyledi, 7 aylıkken işe başladım emerken hasret giderdik, son derece güvenli bir bağlanma var aramızda, 27 aylıkken yatakları ve odaları ayırdık, yanında yatarak uyuttum, 3 yaşından sonra da kendi kendine uyumayı öğrendi, şimdi 3 yaş 3 aylık kreşe gidiyor, asla kreş fobisi yaşamadı. Son derece kendine güvenli, bağımsız bir çocuk, korkmayın süslüler, bağlanır, ayrılmaz, memen süner falan hep hikaye. Canınız ne istiyorsa onu yapın, Ayrıca memelerim fena değiller bence, spor falan da yapmadım, toparlanıyor ve küçülüyor.
Edit: meme başı yarası hiç yaşamadım, son ay saf e vitamini sürdüm meme uçlarına günde 2 sefer, fazla ovalamadan, uyarmak doğumu hızlandırır aman dikkat, bir de yer çekimine ters emzirmeyin ilk aylarda, sırtüstü ister tam ister kaykılarak yatın, bebeyi üstünüze koyun emsin, memeler yara olmasın.
10 şubat 2017 10:49
10 şubat 2017 10:54
4.
18 aydır yaptığım eylem. İlk günler sağ mememin ucu hafif yara gibi olmuştu. Meme ucu kremiyle iyileşti. Yaralar, yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanıyor çoğu zaman. Doğru pozisyonu içgüdülerinizi dinlediğinizde buluyorsunuz.
Bebeği beslemenin yanı sıra ruhen de onu rahatlatıyor emzirmek. Üstelik her yerde, her zaman zahmetsizce bebeği beslemek harika. Ek gıdalara geçince yemek hazırlamak, termoslarda yemek taşımak işleri baya zorlaştırıyor. Bu yüzden ilk 6 ayın kıymetini bilin.:)
Çevrenizde en az bir tane olan emzirme düşmanlarına aldırış etmeyin. Sürekli sütun az, sütün yetmiyor, aç bu çocuk, senin sütun yaramıyor, sütün gazlı o yüzden gazi var çocuğun... şeklinde konuşup sınır bozarlar.
Son olarak; mutlaka "tomris'in emzirme notları" yazı dizisini okuyun. Bir değil birkaç defa okuyun. Google'dan ulaşabilirsiniz.
5.
22 ay yaptığımdır.
Göğüslerim göbeğime kadar geldi inanılmaz sarktı
nasıl eski haline gelecek bilmiyorum bu anlamda mutsuzum
6.
6 aydır yaptığımdır.umarım bi 20 ay daha devam eder.göğüs ucu yarasından çok çektim başlarda.lansinoh krem,zeytinyağı vs hikaye avent göğüs kalkanı iyileştirdi göğüs uçlarımı.tavsiye ederim kesinlikle.şimdilerde daha keyifli tabi memede süt olunca ve ağrı gidince.bebeğimin emmeyi arada kesip suratıma bakması çok komik 'sen kimsin ya' dercesine...bi de memelerim asimetrik sarktı.sağdaki daha aşağıda nasıl düzelecek bilmiyorum görücez.
7.
bebeğin gelişimi için çok büyük öneme sahip ,çok kutsal ,çok ulvi bir iş. ama ben asla bunu deneyimlemek istediğimi sanmıyorum kendimde düşündüğümde iğrenç geliyor bir canlının beni emerek beslenmesi bana bağımlı olması asla yapabileceğim işler değil hele ki yukarıdaki yazılanları okuyup meme ucu yarası sarkma vb durumları korku filmi gibi geliyor.
8.
7,5 aydır yaptığım eylem. mümkün olduğunca 2 yaşına kadar da devam etmek istiyorum. işe başladığım son 1,5 aydır sırf iki yudum fazla süt içmiş olsun bebeğim diye iş yerinde günde en az iki kez süt sağıp stoklamak ve öğle yemeğini 5 dakikada yiyerek öğlenleri eve gidip emzirmek durumunda kalıyorum. yolda toplam gidiş dönüş 30-40 dakika sürdüğünden onu gördüğüm ve doyurduğum 15-20 dakika bana ilaç gibi geliyor açıkcası.
bir anne ile çocuk arasındaki belki de en özel an emzirmek. hele ki minnak gözlerini gözlerinize diker ya o esnada, insan neden çocuğu kaç yaşına gelirse gelsin gözünde hep küçücük kalır o anlarda anlıyor sanırım.
ilk başlarda emzirmek için çok savaş verdim, gerçekten zor bir dönemdi. ancak pes etmeden sabırla uğraşıldığında herkesin emzirebileceğine kanaat getirdim. bu konuda o kadar fazla teknik, süt arttırıcı öneri, vs var ki. süt arttıran gıdalar da kişiden kişiye değişebilir ancak bana en çok iyi gelen şeyleri söylemem gerekirse; bol bol su, tahin helva, boza, yeşillik (özellikle dere otu), soğan ve nasıl olacak dediğinizi duyar gibi olsam da uyuyup dinlenmek. bir de termiye adında yöresel bir gıda var, bulabilen deneyebilir. bunlar dışında süt arttırıcı çaylar da içtim, soğuk malt içecekleri de. ancak bana kalırsa o şekerli içecekler kilo alma riski yaratıyor.
emzirirken göğüs uçlarının yara olmaması içinse bebeğin göğüs ucuna mutlaka doğru konumlanması gerektiğini öğrenmiştim. yine de bu konuda biraz genetik faktörünün de işin içinde olduğunu söylemem gerekir sanırım. ancak yara olursa lanolinli kremler (lansinoh gibi) gerçekten iyi geliyormuş, süt arttırmak için sık sık sağım yaptığımda hafif sızlamaya başlar başlamaz hemen kullanıyorum hala.
uykusuzluk, yorgunluk, susuzluk gibi yan etkileri var evet ama bebeğiniz ne kadar anne sütü alabilirse bu onun için o kadar iyi, bunu hiçbir zaman unutmayın lütfen. sütüm kesildi, sütüm yetmiyor, sütüm gelmiyor, artık ek gıdaya geçtik vs sebepleriyle pes etmeyin, sabırla deneyin.
13 haziran 2017 09:47
13 haziran 2017 11:12